Οφέλη αερόβιας προπόνησης

Η σημαντικότητα και τα οφέλη της αερόβιας προπόνησης είναι πολλά και ποικίλα. Με την αερόβια άσκηση το σώμα μας υφίσταται μεταβολικές προσαρμογές, καθώς και καρδιοαναπνευστικές.

Μία από τις βασικές προσαρμογές αποτελεί η αύξηση του παλμού, με αποτέλεσμα να στέλνεται περισσότερο αίμα στους μύες και στους ιστούς με κάθε σύσπαση της καρδιάς. Επιπλέον, ένας λόγος αύξησης της ροής του αίματος στους μύες, αποτελεί η αύξηση των τριχοειδών αγγείων, καθώς και ο όγκος του πλάσματος και των αιμοσφαιρίων.

Όπως μια μεγάλη αντλία χρειάζεται πιο πολλά υγρά για να λειτουργήσει, έτσι και ο οργανισμός ενός αθλητή αντοχής, αυξημένο όγκο πλάσματος στο αίμα. Μη ξεχνάμε πως ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μέσου αθλητή μεγάλων αποστάσεων, είναι η μεγαλοκαρδία (λόγω αυξημένης παραγωγής έργου). Πιο συγκεκριμένα, εάν ένας μέσος άντρας έχει τέσσερα λίτρα πλάσματος στο αίμα, ένας επαγγελματίας αθλητής αντοχής έχει συνήθως πάνω από έξι. Η καρδιά του μπορεί να κυκλοφορήσει 20% έως και 40% πιο πολύ αίμα από το φυσιολογικό.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας