ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η Καλλισθενική Κιναισθητική Αγωγή είναι ένα σύστημα προπόνησης κατά βάση αναερόβιο το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία κινήσεων, συχνά ρυθμικών και συγχρονισμένων, που δρουν συνεργιστικά και συντονισμένα, με βασική αντίσταση το ίδιο το σωματικό βάρος και χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό.

Οι Καλλισθενικές ασκήσεις δρουν με φυσικό τρόπο, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύμμετρο μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με βάση πάντα τα γενετήσια χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι ικανότητες που θα αποκτήσει το σώμα σας.

Στόχος αυτού του συστήματος προπόνησης είναι η σύμμετρος ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, καρδιακών και σκελετικών, η ανάπτυξη της λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς και άλλων δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος. Εκτός από την αύξηση και συντήρηση της μυϊκής δύναμης βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την αύξηση του μεταβολισμού.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτό που διδάσκουμε δεν είναι fitness, ή για να το πούμε καλύτερα δεν είναι απλά fitness, αλλά σωματοκίνηση, η αρμονική δηλαδή κίνηση, τοποθέτηση και ισορροπία του σώματος στο χώρο. Το fitness είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι της σωματοκίνησης. Για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης σκεφτείτε έναν εμποδιστή του στίβου και έναν αθλητή του παρκούρ. Και οι δύο αθλητές προσπαθούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β υπερπηδώντας τα ενδιάμεσα εμπόδια. Η διαφορά όμως στην δυσκολία και στον τρόπο υπερπήδησης των εμποδίων είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη είναι και η διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης.

Σημαντικό στοιχείο της προπόνησης στην καλλισθενική κιναισθητική αγωγή όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και της αρμονικής κίνησης του σώματος στο χώρο. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην συμμετρική άσκηση όλου του σώματος και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων, με ταυτόχρονη συστολή όσο το δυνατόν περισσότερων μυϊκών ινών, ώστε να επιτευχθεί ή μέγιστη απόδοση. Για το σκοπό αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα του κορμού που είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, ως κέντρο της ισορροπίας του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη σωστή τεχνική εκτέλεσης όχι μόνο των ασκήσεων αλλά και της αναπνοής.

Πιο συγκεκριμένα η καλλισθενική κιναισθητική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους
  • Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους
  • Ακροβατική γυμναστική
  • Hand balancing
  • Ισομετρικές στηρίξεις
  • Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις
  • Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους
ΤΙ ΕΣΤΙ 9
ΤΙ ΕΣΤΙ 10

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΙ ΕΣΤΙ 11

Η Καλλισθενική Αγωγή ή Calisthenics όπως είναι παγκοσμίως γνωστή, είναι εμπνευσμένη από την γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών και αθλητών. Είναι το σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες είτε για να ετοιμάσουν το σώμα και το πνεύμα τους για μάχη, είτε για να λάβουν μέρος σε αγώνες, είτε απλά για να έχουν υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Τα Calisthenics προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η λέξη έχει ελληνικές ρίζες και προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις κάλλος που σημαίνει ομορφιά και σθένος που σημαίνει δύναμη (σωματική και ψυχική). Η πρώτη αναφορά που έχουμε είναι από τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος γράφει ότι όταν ο Ξέρξης έστειλε κατασκόπους να παρακολουθήσουν το στρατόπεδο των Σπαρτιατών, του ανέφεραν πως οι Σπαρτιάτες γύμναζαν το σώμα τους με άγνωστες γι’ αυτούς ασκήσεις. Αυτές οι συγχρονισμένες και ρυθμικές κινήσεις παραφράστηκαν από τους Πέρσες σαν ένα είδος φυλετικού χορού και επομένως σαν ένδειξη αδυναμίας. Πλέον όλοι γνωρίζουμε το τραγικό λάθος των Περσών.

αἰσχρὸν δὲ καὶ τὸ διὰ τὴν ἀμέλειαν γηρᾶναι, πρὶν ἰδεῖν ἑαυτὸν ποῖος ἂν κάλλιστος καὶ κράτιστος τῷ σώματι γένοιτο·

Ο Σωκράτης είχε πει «Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να βιώσει το κάλλος και το σθένος που το σώμα του είναι ικανό να αποκτήσει». Ο τρόπος για να αποκτήσει κάποιος αυτή την σωματική ομορφιά και δύναμη για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η Καλλισθενική Αγωγή.

ΤΙ ΕΣΤΙ 12

Ποιά η προσέγγιση του σύμφωνα με την International Calisthenics Academy και ποιό το πρωτότυπο σύστημα προπόνησης του

Η ακαδημία μας μελέτησε το Calisthenics και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο αναερόβιο σύστημα προπόνησης, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος. Είναι ικανό να αναπτύξει στο μέγιστο τη δύναμη, την ευλυγισία, 
την ιδιοδεκτικότητα, την ισορροπία και τον νευρομυϊκό συντονισμό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, συγκεντρώσαμε μια πληθώρα πολυαρθρικών ασκήσεων, από την ενόργανη, την ακροβατική Γυμναστική αλλά και πολλών άλλων συστημάτων προπόνησης – τεχνών (π.χ. πολεμικές τέχνες, μπαλέτο κ.α.). Δημιουργήσαμε προπονητικά πρωτόκολλα και μεθόδους εκγύμνασης, ώστε να προετοιμάσουμε με ασφάλεια
 το σώμα μας για τις Καλλισθενικές ασκήσεις.

Σε ποιούς απευθύνεται η Καλλισθενική Αγωγή σύμφωνα με την Ι.C.A.

Η Καλλισθενική Αγωγή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, σωματοδόμησης ή άλλων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Χρησιμοποιώντας τους μοχλοβραχίονες μας, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προοδευτικές ασκήσεις για όλα τα επίπεδα.

Πολλές Καλλισθενικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται και για αποκατάσταση.

Ποιά η φιλοσοφία και ο σκοπός της

Η φιλοσοφία της Καλλισθενικής Αγωγής πηγάζει από την ίδια την ετυμολογία της. Σκοπός του κάθε ασκούμενου είναι, επωφελούμενος από το ψυχικό σθένος και ακολουθώντας μια μεθοδευμένη προπόνηση, να κατορθώσει να ενεργοποιήσει μέχρι και τον πιο ξεχασμένο 
μυ, καθώς και να μάθει να διαχειρίζεται, όσο το δυνατόν αρτιότερα το σώμα του σε διάφορες θέσεις, ασκήσεις, στηρίξεις κ.ά.

Η ομορφιά, η συμμετρία και 
η ορθοσωμία που μπορεί κάποιος να αποκτήσει μέσα από αυτήν την προπόνηση, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του.